Nieuws

e-clearing.net maakt grensoverschrijdend laden van elektrische wagens mogelijk
Met de start van e-clearing.net wordt in heel Europa voortaan een goed functionerende open oplossing aangeboden voor het grensoverschrijdend laden van elektrische wagens.

Vijf Europese partners hebben daartoe hun laadinfrastructuur in een netwerk geïntegreerd. Via e-roaming kunnen bestuurders van elektrische wagens aan vele duizenden laadpunten verspreid over Europa stroom tanken, zonder dat daarvoor transactiekosten worden aangerekend. Ze betalen alleen de met hun respectieve partner overeengekomen rijstroomprijzen.

De laadstations die door de diverse aanbieders gebruikt kunnen worden, zijn te herkennen aan het 'e-clearing.net'-logo, dat in de toekomst op ieder laadpunt zal worden aangebracht. Via het uitgebreide platform dat nu in gebruik wordt genomen, zullen de diverse partners alle relevante gegevens grensoverschrijdend kunnen uitwisselen. Zo onder andere de specifieke verificatiegegevens waarmee de klanten zich aan alle aangesloten laadpalen dienen aan te melden om ze te kunnen gebruiken, informatie over de via roaming gerealiseerde laadbeurten, evenals de geografische locatiecoördinaten van alle laadpalen in e-clearing.net, zodat de klanten deze makkelijk kunnen terugvinden.

Dit grootste transactieplatform van Europa werd opgericht door de volgende ondernemingen: smartlab Innovationsgesellschaft mbH uit Duitsland, e-laad uit Nederland en Blue Corner uit België. De eerste belangrijke partners die ondertussen al voor dit netwerk konden worden aangetrokken, zijn Ballast Nedam en The New Motion (TNM), twee aanbieders uit Nederland. TNM beschikt op zich al over 3.500 laadpunten in Nederland.

Wat zo bijzonder is aan e-clearing.net, is dat het in tegenstelling tot andere, commercieel gestoelde platformen in principe kosteloos is en dat in het bijzonder alle transacties gratis zijn. Ondernemingen die zich aansluiten bij e-clearing.net, moeten momenteel enkel voor de aansluiting op het platform betalen.
"Door de huidige toename van 'plug in'-voertuigen op de markt zal dit platform heel snel praktisch en relevant worden. We zijn dan ook heel tevreden dat we met een goed functionerend systeem en met al onze partners nog vóór onze nationale concurrenten internationaal kunnen gaan. Onze beslissing om geconcentreerd en in alle stilte door te werken, is zeker de moeite waard geweest", aldus Dr. Mark Steffen Walcher, zaakvoerder van smartlab Innovationsgesellschaft.

e-clearing.net baseert zich op het 'Verdrag van Vaals': deze in maart 2012 ondertekende afspraken vormen een samenwerkingsovereenkomst voor e-roaming tussen het Duitse openbare-nutsbedrijveninitiatief ladenetz.de, het Nederlandse e-laad.nl, de Belgische aanbieders Blue Corner en becharged, het Luxemburgse Estonteco, het Oostenrijkse Vlotte, het Ierse ESBeCars en het Portugese Inteli. Vele duizenden laadpunten van bij de start

Wie klant is bij een openbaar nutsbedrijf dat deel uitmaakt van het initiatief ladenetz.de, kan via e-clearing.net nu ook in andere Europese landen aan vele duizenden laadpunten rijstroom tanken tegen de voorwaarden van zijn of haar eigen openbaar nutsbedrijf, en dat momenteel toch nog zonder een bijdrage verschuldigd te zijn.

In Duitsland zijn op dit ogenblik al ongeveer 300 laadpunten aangesloten op het 'e-clearing.net'-platform. Volgens de planning komen daar tegen het eind van het jaar nog eens 100 laadpunten in het 'ladenetz.de'-netwerk bij.

In Nederland staan via TNM meer dan 3.500 laadpunten voor elektrische voertuigen ter beschikking, waarvan 300 publiek toegankelijk zijn. Ongeveer 35 van deze laadpunten zijn zogenaamde snellaadstations, waar de accu op een goed half uurtje opnieuw geladen kan worden. Tegen het eind van het jaar zouden dat er 52 moeten zijn. Het laadnetwerk 'love to load' van The New Motion telt al 5.000 klanten, die nu via e-clearing.net ook in de naburige landen hun elektrisch voertuig zullen kunnen laden.

De stichtende partners van het 'e-clearing.net'-platform smartlab beschikt met zijn openbare-nutsbedrijveninitiatief ladenetz.de, waar amper 30 openbare nutsbedrijven deel van uitmaken, momenteel over meer dan 300 laadpunten verspreid over heel Duitsland. De Belgische aanbieder Blue Corner is met ongeveer 600 laadpunten de toonaangevende aanbieder van laadinfrastructuren in België. De stichting e-laad.nl exploiteert een netwerk van 2.400 openbare laadpunten in 284 Nederlandse gemeenten.

Binnenkort wil e-clearing.net een vertegenwoordiging in hoofdstad Berlijn openen, over verdere vertegenwoordigingen in België en Nederland wordt onderhandeld. Als woordvoerder voor het platform hebben de partners Dr. Mark Steffen Walcher aangesteld. In principe zouden de uitgaven en dus ook de gemeenschappelijke kosten van de partners voor e-clearing.net toch zo laag mogelijk moeten blijven, om ook verder transactiekosten te kunnen vermijden. Het is de bedoeling het platform uit te bouwen tot een non-profitorganisatie.